BAHAGIAN DI MAKMAL KESIHATAN AWAM KEBANGSAAN

Bahagian Makanan


Bahagian Makanan,MKAK telah mula beroperasi pada tahun 2000 bagi tujuan untuk  perkhidmatan berkaitan analisis makanan yang ketika banyak tertumpu kepada pemantauan dan penguatkuasaan keselamatan makanan. Selaras dengan keperluan dan edaran masa, bahagian ini turut menawarkan perkhidmatan analisis makanan bagi membantu pengawalan penyakit berjangkit dan penyiasatan wabak untuk memenuhi Program Kesihatan Awam.  

Semua juruanalisa makanan di MKAK berdaftar di bawah Akta Penganalisis Makanan 2011 dan mempunyai Perakuan Amalan Tahunan. Bahagian Makanan MKAK  telah mendapat akreditasi bagi persijilan ISO/IEC 17025 dan ISO 9001 untuk memastikan keputusan analisis yang dijalankan adalah berkualiti dan berintegriti. Justeru, bagi memenuhi kriteria persijilan ISO/IEAC 17025 semua parameter yang ditawarkan oleh Bahagian Makanan perlu menyertai menyertai program Ujian Kecekapan (PT) yang dianjurkan oleh pelbagai agensi kebangsaan dan antarabangsa untuk memantau kebolehpercayaan keputusan analisa dan kompetensi juruanalisa.

Bahagian Makanan juga pernah menjadi pusat latihan analisis makanan di peringkat kebangsaan dan masih meneruskan aktiviti sebagai pusat latihan di bawah Makmal Rujukan Mikotoksin. Beberapa pegawai telah diiktiraf dan dilantik sebagai pakar rujuk, penyelaras dan ahli Jawatan Kuasa Kecil Teknikal Analisis Makanan (JKKTAM) di bawah Program Keselamatan dan Kualiti Makanan.  MKAK juga merupakan ahli Kumpulan Kerja Teknikal (KKT) di bawah Jawatan Kuasa Analisis Makanan (JKAM). 


Terdapat sepuluh unit di bawah perkhidmatan analisis Bahagian Makanan yang telah diklasifikasikan kepada empat sekyen utama iaitu :

Seksyen Residu

  • Unit Residu Racun Perosak

  • Unit Residu Dadah

Seksyen Standard Makanan

  • Unit Aditif Makanan

  • Unit Standard & Pelabelan Pemakanan

Seksyen Kontaminasi Makanan

  • Unit Mikotoksin

  • Unit Pencemaran Industri & Persekitaran Makanan

  • Unit Pencemaran Semula

Seksyen Biologi dan Bioteknologi Makanan

  • Unit Mikrobiologi Makanan

  • Unit Molekular Makanan

  • Unit GMO dan Penspesisan Makanan

Fungsi / Perkhidmatan Bahagian Makanan

Bahagian Makanan MKAK berperanan membangunkan kaedah analisis baharu bagi penganalisaan makanan selaras dengan permintaan dan teknologi analisis terkini. Selain itu, makmal ini juga menawarkan perkhidmatan analisis makanan kepada agensi awam lain seperti Jabatan Kesihatan Negeri, Pejabat Kesihatan Daerah, Hospital dan juga agensi dari kementerian lain seperti Jabatan Perikanan dan Biokeselamatan.


Image

PENCAPAIAN BAHAGIAN MAKANAN

MS ISO IEC 17025:2017

MS ISO 9001 : 2018

Makmal Rujukan Kebangsaan Mikotoksin

Makmal Rujukan Kebangsaan Mikotoksin (NRL)

Unit Mikotoksin Bahagian Makanan, MKAK telah dilantik sebagai Makmal Rujukan Kebangsaan (NRL) untuk analisis Mikotoksin pada Julai 2005 oleh Jawatankuasa Analisis Makanan (JKAM) yang dipengerusikan ketika itu oleh Jabatan Kimia Malaysia.

Tanggungjawab utama NRL adalah menjadi kumpulan sokongan teknikal yang terdiri daripada pelbagai agensi/jabatan yang terlibat dengan analisis mikotoksin. Perkongsian teknikal dan latihan bengkel merupakan salah satu aktiviti yang dijalankan oleh MKAK sejak tahun 2006.


SENARAI AKTIVITI

YEAR

ACTIVITY

2006

Ochratoxin A in cereal

2007

Simultaneous determination of Aflatoxins, Ochratoxin A and Zearalenone in cereal

2008

Aflatoxins in Peanut using Post Column Derivatization, PHRED

2009

Mycotoxins 6 in 1 in cereal

2010

Patulin in apple juice

2011

Citrinin in corn flour and red yeast rice

2012

Mycotoxin Seminar - latihan bukan teknikal

2013

Patulin in apple juice – latihan ulangan disebabkan teknik yang berbeza

2014

T2 and HT2 in maize

2015

Mycotoxin Seminar - latihan bukan teknikal

2016

Aflatoxin M1 in milk powder

2017

Aflatoxin M1 in cheese

2018

Mycotoxin Talk

2019

Mycotoxin Seminar - latihan bukan teknikal

2021

IAC Technology update for Aflatoxin (online training)

2022

Importance of Mycotoxin Analysis for Food Safety (online training)

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Terma Penafian | Dasar Privasi | Dasar Keselamatan


© Hak Cipta Terpelihara 2019 | Makmal Kesihatan Awam Kebangsaan, Kementerian Kesihatan Malaysia.
Paparan Terbaik menggunakan Google Chrome pada resolusi tinggi 1920 x 1080 px.

Tarikh Kemaskini Terakhir :  25 OKTOBER 2023